فهرست مطالب

فصلنامه مطالعات محیطی هفت حصار
پیاپی 41 (پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/09/30
  • تعداد عناوین: 9
|
  • خسرو دانشجو*، آرش حسینی علمداری، منصور یگانه صفحات 5-16

    تحلیل های ایزوویستی باوجود توانایی محدود و نقاط ضعف متعدد، بهترین ابزار شناخته شده برای کمی سازی ساختار فضایی در بسیاری از زمینه های تحقیقاتی محیطی هستند. همچنین، محققین بسیاری نیز سعی کرده اند این ابزار را ارتقا داده و تکمیل کنند و ابزاری تواناتر برای استفاده محققین و طراحان فراهم آورند. در این راستا و در جهت ارتقا تحلیل های ایزوویستی، مقاله حاضر در ابتدا به اهمیت دسترسی به اطلاعات و ارتباط آن با ساختار فضایی می پردازد. سپس نقطه ضعف درونی تحلیل های ایزوویستی به دلیل در نظر نگرفتن انسان به عنوان موجودی فعال و جستجوگر درزمینه دسترسی به اطلاعات را بیان می کند. در ادامه سعی می شود با معرفی مجموعه ای جدید از متغیرها بر اساس شیوه دسترسی به اطلاعات در محیط و امکانات محیط برای ارایه اطلاعات پیش بینی نشده، این ضعف تا حدودی پوشش داده شود. متغیرهای پیشنهادی بر اساس فاصله و پراکندگی لبه های باز ایزوویستی در اطراف بیننده تعریف شده اند. پس از معرفی روش محاسبه متغیرها، معنی داری (ارتباط واقعی آن ها با احساس و رفتار در محیط) متغیرهای معرفی شده به وسیله دو آزمون موردبررسی قرار گرفت. در آزمون اول به روش تحلیل بصری و آزاد، ارتباط متغیرهای پیشنهادی با سیرکولاسیون و القاکنندگی حرکتی محیط در یک نمونه موردی بررسی شد. در آزمون دوم، به کمک محیط مجازی قابل طراحی و نتیجه طراحی طراحان در این محیط، ارتباط متغیرهای پیشنهادی با کیفیت ادراکی محیط بررسی گردید. نتایج نشان می دهد بعضی از متغیرهای معرفی شده ارتباط قوی با کاربرد فضا از منظر حرکتی دارند و بر اساس آن ها می توان بین محل های سکون و حرکت در محیط تمیز قایل شد. همچنین تغییرات بعضی از متغیرها با کیفیت ادراکی همبستگی آماری قوی دارند و تغییر این متغیرها در روند افزایش کیفیت محیط کاملا معنی دار است. مجموع نتایج ، معنی داری بالا و ارتباط قوی بااحساس و رفتار را در سه متغیر از متغیرهای پیشنهادی نشان می دهد. در مطالعات پیشین تنها تعداد انگشت شماری از شاخص های مستقل ایزوویستی قویا مرتبط بااحساس و رفتار شناخته شده اند. لذا استفاده از این سه متغیرهای پیشنهادی به همراه متغیرهای شناخته شده قبلی برای تحلیل ایزوویستی محیط کاملا مفید و حتی ضروری به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: تحلیل های ایزوویستی، نظریه دید-پناه، ترجیحات محیطی، مدل های کمی بیان خصوصیات فضایی
  • اعظم مسعودی گوگانی، خسرو افضلیان*، محسن طبسی، هادی سروری، مهدی صحراگرد صفحات 17-30

    اثرات نور و رنگ در طول زمان اتفاق می افتد، یعنی کاربران فضا برای مدتی طولانی در فضاها اقامت داشته و در معرض انرژی های مختلف تابش شده از نور رنگی قرار می گیرند. مطالعات زیادی در مورد تاثیر نور طبیعی بر روح و جسم انسان انجام شده است که نقش غیرقابل انکار نور طبیعی بر رفتار، نگرش و کارایی افراد را تکرار می کنند. بااین وجود علی رغم اینکه نور طبیعی به عنوان یک منبع انرژی تجدید پذیر، بدون هزینه و سازگار با محیط زیست است، بیشتر راه حلهای مورداستفاده در معماری قدیمی باتوجه به استفاده از نور طبیعی فراموش شده اند. تاثیر روانی نور رنگی برفضاهای خانه های قاجاری تبریز چگونه است؟ به نظر می رسد، پنجره مشبک با تکه های شیشه رنگارنگ موسوم به ارسی، عملکرد بالای آنها در نور روز و سایر عملکردها مانند زیبایی، حریم خصوصی، اثرات روان شناختی و غیره را نشان می دهد که استفاده از شیشه های رنگی در پنجره و تخمین درصد مناسب هر شیشه رنگی، به طور قابل توجهی به عملکرد فضا، مواد، ترجیحات کاربر، آب وهوای محلی و هدف طراحی بستگی دارد. روش تحقیق مورداستفاده در این پژوهش روش تحقیق پیمایشی می باشد. گردآوری داده ها از منابع مکتوب و مصاحبه باز از متخصصان این حوزه به عنوان جدول هدف محتوا تدوین شده و به روش تحلیل محتوا طبقه بندی گردید. برای تعیین میزان اهمیت مولفه ها پرسش نامه دارای ساختار توسط محققان، ساخته شد و توسط نرم افزار spss تحلیل گشت. بر اساس یک رویکرد جامع و یک روش تحقیق کمی، 16 مورد از خانه های قاجاری در تبریز را تحلیل کرده و نشان داد که سازندگان آنها چگونه از نور و عناصر معماری در روش های مختلف سازماندهی فضا استفاده می کنند تا امنیت احساسی ساکنان تامین شود؛ عواملی مرتبط با مولفه هایی چون اقلیم، فرهنگ، اقتصاد، اعتقادات، منزلت اجتماعی، تکنولوژی، مصالح، سایت، دفاع و نماد وغیره که در شکل گیری فضاهای خانه مطرح می باشند با موضوعاتی مرتبط با نور و رنگ از قبیل خوانایی، مطلوبیت، دلپذیری، روح و حالت، تعامل، تطبیق پذیری و انعطاف پذیری تنوع هایی را نشان می دهد که اگرچه در مبانی، وحدت و اشتراک دارند، مصادیق متعددی را صورت می بندند. مهم ترین مولفه های موثر در حوزه مولفه های کیفی عواملی مانند: تاثیر روانی، زیبایی، محرمیت، امنیت و در حوزه مولفه های کمی شامل: تهویه، چشم انداز، کنترل نور و صدا به دست آمد.

    کلیدواژگان: نور و رنگ، خانه های قاجاری، امنیت احساسی، ارسی
  • مائده میاحی*، بهزاد وثیق صفحات 31-52

    مجموعه مسکونی محصور یعنی مناطق مسکونی با دسترسی محدود که اخیرا در سراسر دنیا گسترده شده اند. این مجموعه ها برای دستیابی به کیفیت بالای خدمات خصوصی و فرار از بی نظمی شهری به طور گسترده تر طراحی شد اند. سنجش حس مکان می تواند معیاری برای میزان موفقیت یک مجموعه مسکونی یا معماری باشد. تعلق خاطر نشانگر میزان بهینگی طراحی شهری و معماری خواهد بود. تاکنون این مولفه ها در فضاهای با محوریت شغلی و یا فعالیتی بررسی نشده اند و ساختار تحقیق بدون مداخله متغیر هدف ساخت پروژه در نظر گرفته شده است. هدف پژوهش یافتن عواملی است که در ایجاد حس مکان درمجموع مسکونی محصور می تواند تاثیرگذار باشد. نمونه موردی، شهرک کارکنان شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب، است. نوع پژوهش کمی و روش پژوهش از نوع همبستگی- پیمایشی است. جمع آوری اطلاعات به وسیله توزیع تصادفی پرسشنامه بین ساکنان بالای 18 سال، انجام گرفته است. پرسش نامه در قالب طیف لیکرت تهیه و حجم نمونه بر اساس فرمول کوکران 362 نفر می باشد. تجزیه و تحلیل آماری نتایج با کمک نرم افزار SPSS و به کارگیری آزمون همبستگی اسپیرمن برای سنجش مدل پژوهش و ارزیابی اعتبار آن و از آزمون فریدمن برای اولویت بندی متغیرها استفاده شد. نتایج نشان داد همبستگی معناداری بین کالبد فیزیکی (خصوصی و همگانی)، فعالیت ها و تعاملات اجتماعی و فرا معماری وجود دارد. وزن درصدی آزمون فریدمن، مولفه ها اصلی به ترتیب کالبد خصوصی 12/31 درصد که بیشترین تاثیر را بر حس مکان را دارد و بعد از آن کالبد همگانی با وزن 50/25، فرا معماری با وزن 30/24 و فعالیت و تعاملات اجتماعی با وزن 10/19 است. نتایج آزمون رتبه بندی فریدمن زیر مولفه ها نشان داد که زیر مولفه نظافت و پاکیزگی، تداعی مذهبی و دسترسی به حمل ونقل شهری بالاترین میانگین رتبه را دارند. این زیر مولفه ها، از مهم ترین عوامل و بیشترین تاثیر بر حس مکان در شهرک نفت هستند. بعدازآن سازمان دهی و کیفیت فضاهای داخلی، تعاملات و مشارکت اجتماعی و دسترسی به خدمات شهرک قرار دارد. زیر مولفه های احساس امنیت در شهرک و مدت سکونت ساکنین کمترین تاثیر را بر حس مکان دارند.

    کلیدواژگان: حس مکان، شرکت نفت، مجموعه شهری بسته، شهرک-شرکت ها، اهواز
  • صاحبه ایزدپناه، حمید ماجدی*، حسین ذبیحی صفحات 53-68

    از مهم ترین اهداف پژوهش حاضر، معرفی عوامل معمارانه اثرگذار بر درک دانش آموزان از محیط روانی است که این مساله می تواند بر دستاوردهای تحصیلی، روانی و جسمانی دانش آموزان اثرگذار باشد. یکی از مشکلات دانش آموزان در فضاهای یادگیری به ویژه در مقطع دبیرستان، کمبود اشتیاق به یادگیری و سپری کردن اوقات خود در فضاهای آموزشی است. روش پژوهش از نوع کمی و کیفی، از حیث نتایج کاربردی و توسط مطالعات پیمایشی و با استفاده از ابزار پرسشنامه ای در بین 180 نفر از دانش آموزان دختر داوطلب مقطع دبیرستان در سال تحصیلی 98-97 از سه مدرسه شهر گرگان انجام شد. حجم نمونه توسط نرم افزار جی.پاور(G.Power)، 104 پیشنهاد شد که با توجه به مدل معادله ساختاری از 180 نفر نمونه در دسترس به منظور افزایش دقت برآورد استفاده شد. آزمون نرمال بودن داده ها، روش تحلیل آماری رگرسیون خطی چندگانه، و تحلیل همبستگی پیرسون به منظور نوع ارتباط، شدت و جهت آن در بین متغیر های مستقل و وابسته ارایه شد، همچنین مدلسازی معادله ساختاری از تاثیر عوامل معمارانه بر محیط روانی از دیدگاه دانش آموزان ترسیم شد. با توجه به آماره ضریب همبستگی) 82/0 (R=بین محیط کالبدی و درک دانش آموزان از محیط روانی ارتباط زیادی وجود دارد و با توجه به ضریب تعیین 68/0 R2=، 68 درصد متغیر وابسته محیط روانی توسط متغیر مستقل محیط کالبدی پیش بینی شد. از شش عامل مقیاس ارزیابی ساختمان مدرسه با عنوان"چک لیست شش فاکتوری ارزیابی ساختمان مدرسه"، تعداد پنج عامل شامل فضاهای اجتماعی با وزن بتا 36/0، فضاهای مابین با وزن بتا 22/0، توده با وزن بتا 18/0 ، جهت یابی با وزن بتا 15/0 و آسایش با وزن بتا 10/0 به ترتیب بر محیط روانی اثر مستقیم، مثبت و معنادار دارد. عامل زمینه دارای تاثیر مستقیم و مثبت اندکی بر محیط روانی از دیدگاه دانش آموزان است. براساس مدلسازی معادله ساختاری، محیط کالبدی به میزان 93/0 بر محیط روانی اثرگذار است. عامل احساس تعلق به مدرسه اثر قابل توجهی با بار عاملی 86/0 در توصیف مقیاس محیط روانی دارد. عامل فضاهای اجتماعی با بیش ترین بار عاملی در توصیف مقیاس "چک لیست شش فاکتوری ارزیابی ساختمان مدرسه" گزارش شد. براساس نتایج پژوهش حاضر، اولین عامل در جهت بهبود محیط روانی از دیدگاه دانش آموزان، ارتقا حس تعلق به محیط مدرسه و اولین عامل در بهبود محیط کالبدی توجه به فضاهای اجتماعی است. ایجاد فضاهای گروهی در ارتباط با کلاس درس، دسترسی دانش آموزان به دفتر کار معلمان و تعامل صمیمی با آن ها در خارج از ساعت های کلاسی و ایجاد تجربه فضایی کیفیت محور از ورودی اصلی تا کلاس درس و طراحی مناسب و جذاب محوطه، ایجاد تنوع در توده ساختمان و مشخص بودن عملکردها در توده خارجی از جمله مولفه هایی است که بر درک دانش آموزان از محیط روانی و به تبع آن، حس تعلق به محیط مدرسه اثرگذار است. تناسب مقیاس ساختمان با سایت اثر اندکی بر درک دانش آموزان از محیط روانی داشت و از لحاظ آماری معنادار نبود. قابلیت کنترل فردی حرارت داخلی محیط و کنترل صداهای حواس پرت کن در اولویت اول از دیدگاه دانش آموزان نبود، اما باید در طراحی فضاهای آموزشی مورد توجه قرار گیرد.

    کلیدواژگان: محیط روانی، عوامل معمارانه، احساس تعلق، مدرسه، مدلسازی معادله ساختاری
  • مجتبی جانقربان، شهاب کریمی نیا*، مریم فرخی، مهسا جعفری صفحات 69-86

    انرژی قابل توجهی برای تامین و حفظ شرایط محیطی برای آسایش حرارتی در ساختمان های مسکونی بلندمرتبه مصرف می شود که به میزان زیادی به مولفه های طراحی پوسته بستگی دارد. لذا برای رسیدن به مقادیر بالای صرفه جویی انرژی در ساختمان ها، ابتدا اقدامات طراحی با تاثیر زیاد باید تعریف و سپس بهینه سازی شوند. این پژوهش به دنبال پاسخ به پرسش چگونگی تاثیر مولفه های پوسته ساختمان بر مصرف انرژی ساختمان مسکونی بلندمرتبه در اقلیم گرم و خشک است. بنابراین، پژوهش حاضر با هدف دستیابی به مولفه های بهینه طراحی پوسته در ساختمان های بلندمرتبه در اقلیم گرم و خشک پرداخته تا سبب برقراری شرایط آسایش حرارتی و ذخیره انرژی اولیه (الکتریسیته و گاز طبیعی) شود. به این منظور، یک ساختمان مسکونی بلندمرتبه موجود به عنوان نمونه موردی در اصفهان انتخاب گردیده تا مصرف انرژی قبل و بعد از بهینه سازی با استفاده از نرم افزار شبیه سازی کامپیوتری DesignBuilder مقایسه شود. تجزیه و تحلیل مطابق با شبیه سازی های انرژی نشان داده است که هر یک از مولفه های پوسته در خور تغییرات فراوانی در زمینه کاهش مصرف انرژی ساختمان هستند. سه مولفه ای که برای بالا بردن عملکرد انرژی پوسته ساختمان انتخاب شده است شامل نسبت پنجره به دیوار، ویژگی های شیشه و مصالح پوسته است. نتایج نشان داده است که نسبت پنجره به دیوار 20 درصد به میزان 04/11 درصد نسبت به مدل پایه (50 درصد) عملکرد مناسب تری دارد. همچنین نمای پوسته ای با شیشه ای سه جداره شفاف به ضخامت 4 میلی متر و لایه گاز آرگون 10 میلی متر بیش ترین صرفه جویی در انرژی کل را به دنبال دارد. در شرایط آب و هوایی گرم و خشک پلاستر سیمان عملکرد بهتری نسبت به سایر مصالح نشان داده است. این مطالعه سبب طراحی پوسته با کارایی بالا می شود و صرفه جویی قابل توجهی در مصرف انرژی (حدود 5/12 درصد برای انرژی کل، 16 درصد برای گرم کردن و 29 درصد برای خنک کردن) به همراه دارد. همچنین باعث افزایش 5/2 درصدی انرژی روشنایی الکتریکی می شود.

    کلیدواژگان: ویژگی های شیشه، نسبت پنجره به دیوار، مصالح پوسته، ساختمان بلندمرتبه، شبیه سازی انرژی
  • بهاره مزینانیان، ژاله صابرنژاد*، محسن دولتی، نیلوفر نیک قدم صفحات 87-108

    در الگوی خانه های حیاط دار سنتی، حیاط هسته حیاتی خانه را تشکیل می دهد و بر اساس نیازهای مادی و معنوی و رعایت سلسله مراتب، انواع حیاط سنتی شکل گرفته است. مطالعه در زمینه تاثیر عواملی چون جغرافیا و اقلیم، اجتماع و فرهنگ، بینش های فکری نظام خانواده، بر ساختار ابنیه، ضروری به نظر می رسد. بخش عمده بافت های شهرهای تاریخی ایران را خانه های حیاط دار سنتی تشکیل می دهند. این خانه ها در معرض تخریب قرار دارند، لذا مطالعه بر کالبد حیاط ها حایز اهمیت است. هدف اصلی این پژوهش، شناخت تاثیر محیطی و فرهنگی خانه های سنتی حیاط دار در رابطه با اصلی ترین فضای خانه (تالار) و ورودی در معماری مسکونی منطقه سرد و خشک همدان است. اهمیت پژوهش این است که خانه های حیاط دار سنتی همدان بخشی از هویت تاریخی معماری کشور هستند. لذا حفاظت و الگو برداری، آنها مورد توجه می باشد. با توجه به گستردگی اقلیم سرد در ایران، توجه به طراحی بناها که از مصرف کنندگان عمده انرژی های فسیلی به شمار می روند، می تواند بخش عمده ای از مصرف انرژی را کاهش دهند. همچنین از جهت حفظ فرهنگ و تحقق آنها در خانه های امروزی نیز مورد توجه قرار می گیرند. در این پژوهش از روش تحلیل محتوایی و با کمک نظریه داده بنیاد از روش کدگذاری باز، محوری و انتخابی استفاده شده است. در تجزیه و تحلیل نمونه برای تولید معنا به ترتیب ارایه و توصیف در کدگذای باز، مقایسه و تحلیل از طریق کدگذاری محوری و تبیین الگو از طریق کد گذاری انتخابی صورت می گیرد. راهبرد این مقاله در مرحله تحلیل و داوری، روش کمی و کیفی توامان است. در روش کمی از نرم افزار اقلیمی کلایمت کانسالتنت، مدل آسایش حرارتی اشری 55 و مطالعات پهنه بندی اقلیمی ایران و در روش کیفی از مطالعات کتابخانه ای استفاده شده است. اهم نتایج نشان می دهد که در بررسی تغییرات اقلیمی در یک بازه زمانی حدود 40 ساله، تعداد ماه هایی که شرایط آسایش در آن برقرار بوده کمتر و ماه هایی که در آن ها باید تدابیر گرمایشی و سرمایشی اندیشید به سمت بیشترین مدت خود سیر کرده است. دو دسته کلی مولفه ها را در حوزه فرهنگ شامل شیوه های معماری ایرانی، عناصر فرهنگ ساز در شکل گیری الگو معماری خانه های حیاط دار سنتی موثر می داند. در راستای دستیابی به اهداف اقلیمی هم مشاهده می شود گونه های درونگرای قاجاری و التقاطی وضعیت مطلوب تری از نظر دریافت تابش های خورشیدی، محافظت در برابر جریان بادهای نامطلوب در تالارها و موقعیت قرارگیری ورودی ها و تاثیر جریان باد در حیاط ها را دارند.

    کلیدواژگان: اقلیم، فرهنگ، حیاط، خانه، قاجار، پهلوی، همدان
  • احسان پایاب* صفحات 109-120

    امروزه رشد سریع شهرنشینی و وسایل نقلیه شخصی به نفع سواره ها، باعث افت جدی کیفیت محیط شهری و فضاهای پیاده شده است. پهنه های پیاده شهری نقش حیاتی در سلامت عمومی شهروندان دارند، لذا راهبردهای مختلفی برای توسعه آنها استفاده شده است. مشاهده مشکلات بغرنج ترافیکی، زیست محیطی و کارکردی پیاده راه نوساز ارم همدان، بیانگر مساله عدم کفایت راهکارهای سنتی کالبدی برای توسعه پایدار آن است. اخیرا تجربیات موفق بسیاری، گویای کارایی فناوری اطلاعات و ارتباطات در حل معضلات پیچیده ناپایداری شهرهای مختلف عصر اطلاعات، بشکلی نوآورانه و فارغ از موانع فراوان راهبردهای توسعه کالبدی می باشد. با وجود آمادگی نسبی زیرساخت های فاوا در شهر همدان، فرایند بکارگیری معیارهای آن در مقیاس پیاده راه ارم مبهم است. لذا ضرورت پژوهشی نو با هدف تکمیل هوشمند شکاف ناپایدار کالبدی موجود با حداقل محدودیت ها، منابع و تغییرات محسوس می باشد. روش تحقیق توصیفی- تحلیلی و نوع آن کاربردی- توسعه ای است. جمع آوری اطلاعات به دو روش میدانی (پرسشنامه) و اسنادی انجام گرفت. متناسب با تخصصی بودن موضوع، جامعه آماری شامل 20 نفر از کارشناسان بومی عرصه شهرسازی و فاوا، معیارهای هوشمند کالبدی- فضایی مرتبط را به روش دلفی تا رسیدن به اجماع، غربالگری کرده و فرایند بکارگیری معیارهای آنها را در پیاده راه ارم مشخص کردند. برای تحلیل داده ها و تعیین اولویت معیارها از فرایند تحلیل شبکه (ANP) و نرم افزار Super Decision استفاده شد. یافته های کلی بیانگر اولویت بکارگیری فاوا بترتیب در معیارهای کاربری، ترافیک، منابع و محیط زیست و فرم و فضاهای شهری با امتیازهای 574/0، 262/0، 121/0، 041/0 است. به علاوه، رتبه و اهمیت زیرشاخص های هر یک از معیارهای فوق مشخص و تحلیل شد. نتایج نشان می دهد: مسایل اصلی کالبدی- فضایی و زیرساخت های موجود پیاده راه ارم، سطح شکاف دیجیتال مخاطبان آن و ظرفیت ها و تجربیات موفق قبلی بکارگیری فاوا درفضاهای شهری مرتبط با این معیارهای چهارگانه، نقش بسزایی در اولویت معیارهای این فرایند داشته اند. در پایان متناسب با نتایج تحقیق پیشنهادات کاربردی ارایه شد که مهمترین آنها را می توان احداث کاربری های پیوند دهنده فضای مجازی و واقعی، بکارگیری انواع سیاست های محرک، تامین حمل و نقل عمومی هوشمند و نسب انواع تجهیزات هوشمند و نیمه هوشمند کنترل دوطرفه فضای شهری دانست.

    کلیدواژگان: فناوری اطلاعات و ارتباطات (فاوا)، فرایند برنامه ریزی شهری، فضاهای شهری، پیاده راه ارم، شهر همدان
  • نورمحمد منجزی*، علی اسلامی مقدم صفحات 121-138

    امروزه بحث آسایش حرارتی به عنوان یکی از عوامل مهم در کیفیت فضا های شهری در کنار عوامل کالبدی مطرح گردیده است در واقع کیفیت فضاهای شهری برای استفاده شهروندان مهم بوده و بایستی به آن توجه شود. اما به دلیل تاثیر عوامل گوناگون در فضاهای باز شهری که بر روی آسایش حرارتی کاربران تاثیرگذار است و کمبود مبانی مدون در این زمینه موجب دشواری تشخیص و تامین نیازهای اقلیمی در یک محدوده شهری برای طراحان گردیده است. پژوهش حاضر با در نظر گرفتن بحث آسایش حرارتی در فضای پیاده راه شهری، به بررسی عوامل اقلیمی و محیطی در محدوده مورد نظر که در این پژوهش شهر خرم آباد و در حریم قلعه فلک الافلاک واقع گردیده است، پرداخته و از طریق کاربرد تکنیک شبیه سازی رایانه ای با استفاده از نرم افزار انوی متa به بررسی یکی از شاخص های آسایش حرارتی بنام درصد نارضایتی پیش بینی شدهb در نقاط مختلف مسیر پیاده راه طراحی شده می پردازدکه در بررسی نتایج بدست آمده مشخص میشود که عواملی نظیر انتخاب جهت مسیر حرکت پیاده راه، ساعت پیاده روی، عرض پیاده راه، وجود درختان، سایه و آب همچنین برخی ویژگی های کاربران نظیر نرخ متابولیک، نرخ فعالیت، نرخ پوشش در میزان آسایش حرارتی تاثیرگذار بوده است.

    کلیدواژگان: پیاده راه، آسایش حرارتی، خرم آباد، تابستان، PPD
  • علی دادخواه، مرتضی هادی جابری مقدم* صفحات 139-154

    ادامه ی حیات شهرها به عنوان موجود زنده و ساکنان آن، در گرو تامین آب موردنیاز است. ظاهرا عوامل متعددی ازجمله افزایش جمعیت، اقلیم و تغییرات آن، خشک سالی، الگوی مصرف، میزان منابع آب در دسترس و شبکه تاسیسات بر معادله ی تامین و مصرف آب موثرند. آنچه از گذشته تاکنون در روند ها و رویه هاای رایج برنامه ریزی، کمتر موردتوجه قرارگرفته است، ارتباط و پیوند میان شیوه برنامه ریزی استفاده از زمین و مسیله آب و تاثیر انکارناپذیر و قابل توجه شیوه ی توسعه شهر بر مسیله آب است. طرح های جامع شهری به عنوان مهم ترین سند توسعه شهر حلقه ی مفقوده ای به نام آب و محدودیت منابع آبی را دارا میباشند؛ این در حالی است که شمار زیادی از شهرهای ایران در سال های اخیر تحت تنش آبی قرارگرفته اند. به نظر می رسد در صورت عدم یکپارچگی در برنامه ریزی   استفاده از زمین و آب، طرهای جامع شهری به مانند گذشته به عاملی آگاهانه در تحمیل مصرف آب و فشار بیش ازپیش به منابع آب زیرزمینی تبدیل می گردند. در پژوهش حاضر تلاش بر آن است چارچوب یکپارچه سازی برنامه ریزی استفاده از زمین و آب در مقیاس طرح جامع شهری تبیین و تدوین گردد. در این راستا به منظور شناسایی موانع دستیابی به یکپارچه سازی از مصاحبه های نیمه ساختاریافته و هدفمند از سطوح تصمیم ساز و تصمیم گیر دخیل در روند تهیه، تصویب و بررسی طرح ها به جهت استخراج داده ها استفاده شده است و مورد تحلیل قرارگرفته و مدل موانع یکپارچه سازی پیشنهاد شده است. نتایج مدل حاکی از کلان مقوله های رویه ای، نهادی، محتوایی و قانونی موثر بر انعکاس محدودیت و مسایل آب در شیوه ی توسعه شهر در قالب طرح های جامع شهری است. مطالعه موردی نیز بیانگر سیطره ی تفکر رایج در برنامه ریزی استفاده از زمین و آب به عنوان دو مولفه مجزا است. رویکرد جدید یکپارچه سازی استفاده از زمین و آب، در پاسخ به افتراق عملکردی میان این دو حوزه، مسیله آب را تابعی از شیوه برنامه ریزی استفاده از زمین دانسته و تصمیم سازی و تصمیم گیری های مشترک و غیر موازی را برای حل مسیله ی فرا سازمانی و چندوجهی آب در بستر توسعه ی شهر را ضروری می سازد.

    کلیدواژگان: یکپارچه سازی، کاربری زمین، منابع آب، طرح جامع، بروجن
|
  • Khosro Daneshjo*, Arash Hoseini Alamdari, Mansour Yeganeh Pages 5-16
    Introduction

    There are several theories about the effect of space configuration (structure) on the psychological perception of the environment. However, there is no comprehensive and consensus model that can be used to analyze and predict spatial quality or human behavior in the environment based on spatial configuration. Theories of environmental preferences as well as navigation often emphasize the importance of the shape and amount of information available to humans from the environment. Isovist analysis can also partially translate the structure of access to information in the environment into a set of mathematical variables. However, attempts to turn the Isovist into such a tool have been limited.One of the main reasons for this may be the weakness of the Isovist in expressing the capacity of the environment to provide new and unpredictable information and the lack of attention to the active role of humans in the search for information. The present article tries to define the possibility of creating and presenting unpredictable information by defining a new set of variables based on open edges of Isovist and to assess the possibilities of the individual to search for information by the environment. Then, with the initial explanation of the relationship between the proposed variables and human perceptions, it will promote Isovist analyzes and take a step towards creating a more comprehensive model in the future.

    Methodology

    In the present study, after introducing and compiling the variables and explaining the method of calculating them, two methods were used to discover the relationship between the variables and the emotional perceptual characteristics of the environment (significance of the variables). In the first method, these variables were studied freely in a case study (Museum of Contemporary Art). In the second and wider experiment, using a special virtual environment and design in this environment by the designers, the correlation of the defined variables with the spatial quality was examined.

    Results

    The results show the relationship between different situations of the environment in terms of inviting the user to move, stillness on the one hand and the proposed variables on the other. Some of the proposed variables in different situations with different motor invitations show different values.
    On the other hand, the results show a strong correlation of some of the proposed variables with increasing the spatial quality. In the process of increasing the spatial quality, some of the proposed variables are significantly increased or decreased. Also, the presence of high values in some variables indicates the presence of desirable or undesirable points in the environment.

    Conclusion

    The results of both tests show the high importance and significance of the introduced variables. Therefore, the use of these variables along with other known variables for the analysis of spaces seems to be absolutely necessary and useful. According to the needs and for the use of other researchers, software was developed that allows the calculation of these variables and other variables in different environments. This application is available at https://isovistdesign.com/.

    Keywords: isovist models, variables based, open edges
  • Azam Masoudi Gogani, Khosro Afzalian*, Mohsen Tabasi, Hadi Sorori, Mahdi Sahragard Pages 17-30

    The effects of light and color occur over time, meaning that space users stay in space for long periods of time and are exposed to various energies radiated by light. Many studies have been done on the effect of natural light on the human body and soul, which repeat the undeniable role of natural light on behavior, attitude and performance of individuals. However, despite the fact that natural light as a renewable energy source is inexpensive and environmentally friendly, most of the solutions used in ancient architecture have been forgotten due to the use of natural light. The main question of the research is what is the psychological effect of colored light on the spaces of Qajar houses in Tabriz?The research method used in this research is survey research method. Data collection from written sources and open interviews with experts in this field were compiled as a table of content content and were classified by content analysis method. To determine the importance of the components, a structured questionnaire was developed by researchers and analyzed by SPSS software. Based on a comprehensive approach and a qualitative research method, it analyzes 17 cases of Qajar houses in Tabriz and shows how their builders use light and architectural elements in different ways of organizing space rather than physical and mental needs. Residents, including social welfare, beauty, privacy, landscape, light and sound control, etc. are provided.

    Keywords: light, color, Qajar houses, emotional security, sash
  • Maedeh Miahi*, Behzad Vasigh Pages 31-52
    Introduction

     Enclosed housing estates are limited-access residential areas that have recently expanded around the world. These complexes are designed to achieve the highest quality of private services and escape from urban disorder. Measuring the sense of the place could be a criterion for the successfulness of an urban or architectural complex. The sense of belonging will indicate the efficiency of the architectural and urban design. So far, these components in spaces regarding job or occupation have not been studied, and the research structure without intervening the variable was considered the purpose of the project construction. The purpose was to find the factors affecting the creation of the sense of the place in a closed urban complex. The case study was the National Iranian South Oil Company town.

    Methodology

     The research was a quantitative and correlational survey. The information was collected by distributing the questionnaires among the residents over 18 years old randomly. The questionnaire was based on the Likert Scale, and the sample size was determined 362 based on Cochran’s formula. The statistical analysis was conducted using SPSS software and utilizing Spearman’s correlation coefficient to assess the research model and evaluate its validity, and Friedman’s test was used to prioritize the variables.

    Results

    indicate that there is a significant correlation between physical architecture (public and private), activities and social interactions, and hyper architecture. The percentage weight of Friedman’s test of the main components were as follows: private physique with 31.12%, indicating the maximum effect on the sense of the place, public physique with 25.50%, hyper architecture with 24.30%, and social interactions and activity with 19.10%, respectively.

    Conclusion

     Show that there is a significant correlation between physical architecture (public and private), activities and social interactions, and hyper architecture. The percentage weight of Friedman’s test of the main components were as follows: private physique with 31.12%, indicating the maximum effect on the sense of the place, public physique with 25.50%, hyper architecture with 24.30%, and social interactions and activity with 19.10%, respectively. The results of Friedman’s ranking test of the sub-components showed that cleanness and hygiene, religious association, and access to urban transportation have the highest average rank. These sub-components are the most significant and influential factors on the sense of the place in the oil company. Organization and quality of the interior spaces, social interactions and participation, and access to the town services ranked next. The sub-components, sense of security in the town, and residence duration of the residents have the minimum impact on the sense of the place.

    Keywords: sense of place, oil companies, Company Town, Closed City Collections, Ahwaz
  • Sahebeh Izadpanah, Hamid Majedi*, Hosein Zabihi Pages 53-68
    Background and Objectives

    The aim of this research was to introduce architectural factors, influencing students' perception of school climate, having a great effect on students' achievement academically, mentally and physically, one of the problems of high school students is their unwillingness for learning and passes their times at educational setting. School connectedness has an effect on students' mental health and decrease of absenteeism and anxiety, also can improve students' collaboration for class activities.

    Methods

    The method of research was both qualitative and quantitative via SPSS and AMOS soft wares. The SEM technique used to determine the possible correlation between physical environment and school climate, the minimum sample of 104 determined by G.power software. In this study, 180 accessible samples of volunteer girl students from three high- schools in Gorgan city were used.  Scales which used named "The six factor school building checklist" "with factors namely, context, massing, social space, interface, way finding and comfort and what's happening in this school? From the students' perspective" for assessing school climate. Test of normality, multiple regression and Pearson correlation used to determine normality and the effects of factors and their variables.

    Findings

    According to R=0.82, there was a strong correlation between physical environment and school climate from the Students' perception and via considering R Square (R2=0.68), 68percent of school climate determined by physical environment as independent variable. From the structure equation modeling, reported that physical environment had a direct total effect of 0.93 on school climate, which showing that the six factor checklist scale is appropriate to determine school climate, and the school connectedness with the regression weight of 0.86 reported as the most influential factor to determine school climate. Regarding to attained results, five factors respectively, social space (Beta weight=0.36), interface (Beta weight=0.22), massing (Beta weight=0.18), way finding (Beta weight=0.15) and comfort (Beta weight=0.10) significantly affected students' perception of school climate but the context factor had a slight effect on students' perception of school climate and it was not statically meaningful.

    Conclusion

    From the results, concluded that the first factor for improving school climate is school connectedness enhancement and the first factor for improving physical environment is considering social spaces in educational setting. Providing small group spaces related to classroom setting, students' access to teachers' office for better interaction out of class times and teachers' support, providing spatial experience for students from the main entrance to the classroom, variation in mass of building and clarity of function in designing building mass are some of the variables that can enhance students' perception of school climate and school connectedness. Building scale in relation to site scale had a slight effect on school climate from the students' perception and can be ignored. Comfort factor and its variables such as individual control of heat and controlling classroom noise level were not at the first priority but should be applied before planning and designing. School building mass design and its placing with suitable distance from the main streets is one of the noise level control method for educational setting

    Keywords: School climate, Architectural factors, Connectedness, School, SEM
  • Mojtaba Janghorban, Shahab Kariminia*, Maryam Farokhi, Mahsa Jafari Pages 69-86

    Significant energy is used to provide and maintain environmental conditions for thermal comfort in high-rise residential buildings, which largely depends on the components of the shell design. Therefore, to achieve high amounts of energy savings in buildings, high-impact design measures must first be defined and then optimized. This study seeks to answer the question of how the components of the building shell affect the energy consumption of high-rise residential buildings in hot and dry climates. Therefore, the present study aimed to achieve the optimal components of shell design in high-rise buildings in hot and dry climates to establish thermal comfort conditions and primary energy storage (electricity and natural gas). For this purpose, an existing high-rise residential building was selected as a case study in Isfahan to compare energy consumption before and after optimization using DesignBuilder computer simulation software. Analysis according to energy simulations has shown that each of the shell components is subject to many changes in reducing the energy consumption of the building. The three components selected to enhance the energy performance of the building shell include the window-to-wall ratio (WWR), the glass properties, and the shell material. The results show that the window to wall ratio of 20% to 11.04% is better than the base model (50%). Also, the appearance of a shell with clear triple glazing with a thickness of 4 mm and a layer of argon gas of 10 mm results in the highest total energy savings. In hot and dry climates, cement plaster has shown better performance than other materials. This study results in a highly efficient shell design with significant energy savings (approximately 12.5% ​​for total energy, 16% for heating and 29% for cooling). It also increases electrical lighting energy by 2.5%.

    Keywords: Glazing type, Window-to-wall ratio, materials, High-rise building, Energy efficiency
  • Bahareh Mazinanian, Jaleh Sabernejad*, Mohsen Dolati, Niloufar Nikghadam Pages 87-108

    In the pattern of traditional courtyard houses, the courtyard forms the vital core of the house And based on material and spiritual needs and observance of hierarchy, traditional courtyards have been formed. It seems necessary to study the impact of geography and climate, society and culture, intellectual insights of the family system on the structure of buildings. Most of the textures of Iran's historic cities are traditional courtyard houses. These houses are in danger of being demolished, so it is vital to study the body of the yards. The primary purpose of this study is to identify the environmental and cultural impact of traditional courtyard houses on the main house space and entrance in the residential architecture of the cold and dry region of Hamadan. The importance of research is that the traditional courtyard houses of Hamedan have been part of the historical architectural identity of the country. Therefore, for conservation and modeling, their study is essential. Given the prevalence of cold climate in Iran, considering the design of buildings, which are significant consumers of fossil fuels, can reduce a large part of energy consumption. They are also considered for the preservation of culture and their realization in today's homes. In this research, the content analysis method and, with the help of data theory, open, axial, and selective coding method has been used. In sample analysis to produce meaning, descriptions are performed in open coding, comparison through axial coding, and pattern determination through selective coding, respectively. The strategy of this article in the analysis and judging stage is a quantitative and qualitative method. Climate Consultant climate software, Ashri 55 thermal comfort model, and Iranian climatic zoning studies have been used in the quantitative method. The main results show that in the study of climate change over 40 years, the number of months in which the comfort conditions have been established is less, and the months in which heating and cooling measures should be considered have reached their maximum duration. Two general categories of components in the field of culture, including Iranian architectural methods, cultural elements are considered effective in forming the architectural pattern of traditional courtyard houses In order to achieve climatic goals, it can be seen that Qajar and eclectic introverted species have a more favorable situation in terms of  receiving solar radiation, protection against adverse wind currents in the halls.

    Keywords: Climate, Culture, Yard, House, Qajar, Pahlavi, Hamedan
  • Ehsan Payab* Pages 109-120

    Today fast urban growth and personal vehicles in benefit of riders, causes serious drop of the quality of the urban environment and pedestrian spaces. Urban walking areas have vital role in citizen's public health. So different strategies used to their development. Observing traffic, environment, function problems in the renovated walkway of Eram of Hamadan, shows the problem of inadequate of traditional physical strategies for its sustainable development. Recently the abundant successful experiments, illustrate the efficiency of ICT to solve the complex problems of unsustainability of different cities in information age, by an innovative form and regardless of great obstacles of physical development strategies. In spite of relative preparation of ICT infrastructures in city of Hamadan, the process of its utilization is unknown in the Eram walkway. So there is a necessity for a new research with aim of smart completing of existence physical unsustainable divide with minimum changes, limitation and sources. The research method is descriptive-analytical from practical-developmental kind. Collecting information is done from field (questionnaire) and documents. In fit of a professional subject, statistics society includes 20 people of domestic experts in field of urbanization and ICT screened the related smart physical-spatial criteria by Delphi method towards consensus and explained their utilization hierarchy. Analyze network process (ANP) and Super Decision software is used To analyze data and to determine the priority of criteria. The total findings demonstrate the priority of function, traffic, sources and environment and urban form and spaces respectively with points of 0.574, 0.262, 0.121 and 0.041. Furthermore, the rank and importance of indicators of each of above criteria are determined and analyzed. Results illustrate the main physical-spatial problems and existence infrastructures of Eram walkway, the digital divide level of its users and potential and the previous successful applying of ICT in urban spaces related to these quadruple criteria, have had a crucial role in the stage priority of this process. Finally, in fit of paper results, the practical suggestions are presented, Which the most important of them can be knowed to create linker functions between cyber and real spaces, to use different stimulation policies, to provide smart public transportation and to put different smart and semi-smart utilization to control bilaterally of urban spaces. The similarities and the differences of the bed of case study with other urban spaces specially in industrial countries has worthy information about the reasons of this phase differences.

    Keywords: : Information, Communication Technology, Urban planning process, Urban spaces, Eram walkway, City of Hamadan
  • Normohammad Monjazi*, Ali Eslami Moghadam Pages 121-138

    Nowadays, the issue of thermal comfort has been raised as one of the important factors in the quality of urban spaces along with physical factors. In fact, the quality of urban spaces is important for the use of citizens and should be considered. However, due to the impact of various parameters in urban open spaces that affect the thermal comfort of users and the lack of codified principles in this field has made it difficult for designers to identify and meet the climatic needs in an urban area. The present study, considering the discussion of thermal comfort in urban sidewalks, investigates climatic and environmental factors in the area in which the city of Khorramabad is located in the vicinity of the castle of the celestial sphere, and through the application of computer simulation technique ( Envi met software (examines the thermal comfort index (PPD predicted percentage of dissatisfaction) which is one of the important indicators in this field in different parts of the designed sidewalk and the results are concluded that factors such as choosing the direction of the sidewalk Walking time, sidewalk width, the presence of trees, shade and water as well as some user characteristics such as metabolic rate, activity rate, coverage rate have affected the amount of thermal comfort.

    Keywords: Sidewalk, Thermal Comfort, Khorramabad, Summer, PPD
  • Ali Dadkhah, Morteza Hadijaberimoghadam* Pages 139-154

    The survival of cities as living beings and their inhabitants depends on the supply of water. Numerous factors such as population growth, climate, drought, consumption pattern, amount of available water resources and utility network affect the equation of water supply and consumption. What has been less considered in the traditional planning process than ever before is the connection between land use planning and water issues, and the undeniable and significant impact of urban development on water issues. Comprehensive urban plans as the most important document of city development has a missing link called water and limited water resources; However, a large number of people in Iranian cities have been under drinking water stress in recent years. They become groundwater resources.

    Keywords: Integrate land, Urban master plan, Borojen